2018-01-15 21:31
Lapset ja nuoret

Ohjeita ja tietoa Nuorisojaoston toimintaan osallistuville

Ohjeita ja tietoa Nuorisojaoston toimintaan osallistuville

Nuorisojaosto järjesti infotilaisuuden jäsenilleen Pirkkolan uimahallin kerhohuoneella lauantaina 13.1. Kiitos kaikille puhujille erinomaisista esityksistä ja paikan päälle tulleille henkilöille mielenkiinnosta ja rakentavista kysymyksistä!
Tapahtumassa esiteltiin Nuorisojaoston tämän kauden suunnistuskoulutoimintaa Einari Heinaron johdolla, tutustuttiin mm. vanhempien toimitsija- ja ohjaustehtäviin, MyClub-jäsenpalveluun, Suunnistuksen Irma-palveluun sekä Tule ohjaajaksi koulutukseen (TOK).

OHESSA OHJEITA JA TIETOA KAIKILLE NUORISOJAOSTON TOIMINTAAN OSALLISTUVILLE

Uudet taitotasoihin perustuvat ryhmät ja Lasten alkeiskurssi:
Lähtö-, jatko- ja taitopolut poistuvat. Tilalle tulevat uudet ryhmät (ks. ryhmäkuvaus alla), joihin voitte ilmoittautua MyClubin kautta. Lasten alkeiskurssille ilmoittautuminen tapahtuu Helsingin Suunnistajien verkkosivujen kautta.
Ryhmää voi vaihtaa kesken kauden lapsen kehittyessä tai jos ryhmä osoittautuu vääräksi.

LASTEN ALKEISKURSSI
Lasten alkeiskurssi on tarkoitettu lapsille, jotka ovat aloittamassa seurassamme suunnistusharrastuksen. Alkeiskurssilla lapsille ja heidän huoltajilleen kerrotaan mm. seurasta, suunnistuskoulutoiminnasta, ryhmistä, harjoituksista, karttamerkeistä, seuravaatteista, MyClub-jäsenpalvelusta ja Irma-palvelusta.
Neljän kerran alkeiskurssi maksaa 10 € ja se hyvitetään, jos lapsi liittyy seuran jäseneksi ja johonkin ryhmään. Ensimmäisellä kerralla on lyhyt opastus suunnistuksesta harrastuksena ja sen jälkeen alkeiskurssilaiset siirtyvät ohjaajiensa kanssa harjoittelemaan kolmena seuraavana harjoituskertana suunnistusta muiden ryhmien kanssa.

1. PERHERYHMÄ
Tähän ryhmään voi tulla käytyään Lasten alkeiskurssin. Tämä ryhmä on tarkoitettu lapsille, jotka tarvitsevat aikuisen mukaan kiertämään rastireittitasoista suunnistusrataa. Rastireittitasoiset suunnistusradat ovat maastoon merkittyjä ratoja tai hymynaamaratoja. Hymynaamat ovat iloisia tai surullisia hymiökylttejä, joita asetetaan polkuvoittoiseen maastoon ohjaamaan suunnistajaa oikealle polulle. Hymynaamaharjoitukset on merkattu kalenteriin ja niistä kerrotaan vielä ennen harjoitusten alkua.
2. ORAVAT
Tämä ryhmä on tarkoitettu rastireittitaitoisille suunnistuskoululaisille. Tarjolla on maastoon merkittyjä ratoja, joissa rastit ovat kreppinauhojen vieressä. Osalla polku- ja tiepainotteisilla radoilla käytetään hymynaamoja kreppien sijasta. Hymynaamat ovat iloisia tai surullisia hymiökylttejä, joita asetetaan polkuvoittoiseen maastoon ohjaamaan suunnistajaa oikealle reitille. Hymynaamaharjoitukset on merkattu kalenteriin ja niistä kerrotaan vielä ennen harjoitusten alkua.
3. KETUT
Tämä ryhmä on tarkoitettu tukireittitaitoisille suunnistuskoululaisille. Tarjolla on monipuolisia ratoja, joita tukevat kreppinauhat tai hymiökyltit. Rastit poikkeavat hieman kreppinauhan varrelta.
4. SUDET
Tämä ryhmä on tarkoitettu suoria ratoja juokseville suunnistuskoululaisille. Harjoitukset pidetään samassa maastossa muiden ryhmien kanssa. Jokaisella harjoituksella on teema ja harjoitusten vaikeustaso vaihtelee esim. joistakin harjoituskartoista on poistettu polkuja tai peitetty maastoa. Taitavimmat sudet voivat välillä osallistua Valkoisen jaoston Nuorten ryhmän harjoituksiin. Nuorten ryhmäläiset voivat tulla vastaavasti Sudet-ryhmän harjoituksiin.

Harjoituspäivät ja -ajat, harjoitusten rakenne ja sisältö:
Harjoitukset ovat tiistaisin ja torstaisin klo 18 - 19.30 pääkaupunkiseudulla.
Harjoitukset alkavat noin puolen tunnin lämmittelyllä, joka voi olla pelejä, leikkejä, juoksulenkkejä, lihaskuntoharjoittelua. Tämän jälkeen tehdään suunnistusharjoitus oman ryhmäohjaajan opastuksella. Jokaisella harjoituksella on selkeä teema, joka on kerrottu ennakkoon kalenterissa. Lopuksi tehdään vielä loppuverryttelyt joko oman ryhmän kanssa tai sitten pienemmissä kaveriporukoissa.
Ryhmillä on omat suunnistuskartat, jotka on suunniteltu taitotasot huomioiden. Lapset voivat kokeilla myös muiden ryhmien suunnistusratoja kesken kauden. Harjoituspaikat, -ajat ja -teemat löytyvät Nuorisojaoston harjoituskalenterista ja tiedot tulevat myös myClubin kalenteriin.
Seuran iltarastit ovat myös hyvä mahdollisuus harjoitella suunnistusta. Tarjolla on eripituisia ratoja, joista löytyy varmasti jokaiselle mieluinen rata.
HUOM! Muistakaa ilmoittautua oman ryhmän harjoituksiin hyvissä ajoin MyClubin kautta, jotta osaamme tulostaa oikean määrän harjoituskarttoja ja varmistaa ohjaajien riittävyyden harjoituksiin!

Harjoitusten toimitsija- ja ohjaustehtävät:
Kaikkien vanhempien apua tarvitaan toimitsijatehtäviin!
Valitse kevään ja syksyn kalentereista itsellesi parhaiten sopiva paikka ja aika. Merkitse nimesi sen tehtävän kohdalle, joka sopii sinulle. Esimerkiksi "kirjurin" tehtävä (kirjaa metsään lähtevät ja sieltä pois tulevat lapset) on hyvä järjestelyihin ensikertaa osallistuville.
Jokaiseen tehtävään löytyy oma tehtäväkorttinsa (ks. Toimitsijakortit-linkki) ja tarvittaessa lisäperehdytystä voi hyvin pyytää nuorisojaoston jäseniltä. Tässä on linkki kalenteriin:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Da5P6yMh3yZL5MUnJrZvQ7dkX9hX6FYMaOeiVrylRks/edit?usp=sharing

Tule ohjaajaksi koulutus (TOK):
Seura järjestää kaikille toimitsijatehtävistä kiinnostuneille henkilöille ilmaisen Tule ohjaajaksi koulutuksen lauantaina 17.3. klo 14.00 Pirkkolan uimahallin kerhotilassa. Ilmoittautuminen koulutukseen MyClubin kautta. Lisätiedot päivitetään myöhemmin. Koulutuksessa saatte perustiedot lasten harjoitusten ohjauksesta. Ohjaajakoulutuksen pitää Valkoisen jaoston Nuorten ryhmän valmentaja Riikka Otsamo. Tästä tapahtumasta muistutetaan vielä lähempänä tapahtumaa viikkotiedotteessa.

Leirit ja kilpailut:
PERHELEIRI on tarkoitettu lapsille ja heidän perheilleen. Leirillä kestää kaksi päivää ja siellä tutustutaan seuratoimintaan, suunnistetaan, tutustutaan toisiinsa pelien ja leikkien avulla. Perheleirin päivämäärästä ilmoitetaan myöhemmin MyClubissa.
VIERUMÄEN LEIRIT on tarkoitettu n. 10 -13 –vuotiaille lapsille ja heidän huoltajille.
Leireillä suunnistetaan, uidaan, hiihdetään, harjoitellaan juoksutekniikkaa, tutustutaan toisiinsa pelien ja leikkien avulla. Vierumäen leirejä on 3 kpl vuodessa. Seuraava leirit ovat 26.-28.1.2018 ja 9.-11.3.2018.
Päiväleiri järjestetään Uudenmaan alueella ja sen teema sekä taitotaso ilmoitetaan myöhemmin MyClubissa ja viikkotiedotteessa.
LEIMAUS-LEIRI on suunnistuksen nuorten suurleiri. Tänä vuonna Leimaus-leiri järjestetään 4.-7.6.2018 Kisakallion urheiluopistolla Lohjalla. Leiri on tarkoitettu 8-18-vuotiaille. 10-vuotiailla ja sitä nuoremmilla on oltava huoltaja tai nimetty vastuuhenkilö mukana leirillä. Tästä leiristä tulee lisätietoa lähipäivänä.
ORAVATONNI JA NUORISOVIESTI (suunnistuskilpailut) järjestetään joka syksy Turun seudulla samana viikonloppuna. Olemme osallistuneet näihin kilpailuihin isolla joukolla. Seura järjestää bussikuljetuksen, majoituksen ja ruokailun pientä korvausta vastaan.
NUORTEN SARJASUUNNISTUKSIA järjestetään 5 kpl pääkaupunkiseudulla. Näihin kilpailuihin on helppo osallistua, koska niihin ei tarvita lisenssiä ja ne pidetään pääkaupunkiseudulla arki-iltoina.
SÄRKÄNNIEMI-SUUNNISTUS järjestetään Särkänniemen huvipuistossa Tampereella keväisin. Kilpailusarjoja löytyy 5-16 -sarjalaisiin asti. Nuorisojaosto järjestää sinne bussikuljetuksen.
Kansalliset suunnistuskilpailut tarjoavat hyvän mahdollisuuden kokeilla taitojaan kilpailuissa ja tavata kavereita suunnistuksen merkeissä. Kansalliset kilpailut löytyvät Irma-palvelusta.

Seuravaatteiden sovitukset ja tilaukset:
Seuravaatteiden sovituksista ja tilauksista vastaa Synnöve Miettinen, synnove.miettinen(at)gmail.com.
Tämän vuoden vaatetilaukset on tehtävä 20.1.2018 mennessä!

MyClub-jäsenpalvelu:
Jäsenpalvelun linkit ja ohjesivu löytyy seuran verkkosivuilta: http://helsinginsuunnistajat.fi/jasenpalvelu/Voit käyttää myös suoraa linkkiä palveluun https://helsinginsuunnistajat.myclub.fi/
Ilmoita lapsesi uusiin ryhmiin näin:
- kirjaudu jäsenpalveluun lapsen tunnuksilla
- jos käytät omaa huoltaja-tunnustasi, vaihda lapsen tilille
- avaa "Omat tiedot" -sivu
- selaa vähän alaspäin kohtaa "Jäsenyydet" ja valitse "Liity ryhmiin"
- valitse oikea ryhmä "Oravat", "Ketut" tai "Sudet" ja paina "Liity ryhmään"

Lisätukea jäsenpalvelun käyttöön saa sähköpostilla: jasenpalvelu@helsinginsuunnistajat.fi

Suunnistuksen IRMA-palvelu:
Luo käyttäjätunnukset Suunnistuksen IRMA-palveluun ja osta kilpailulisenssi, niin voit osallistua kansallisiin suunnistuskilpailuihin. Poikkeus: Nuorten sarjasuunnistukset, joihin ei tarvita lisenssiä ja joissa ilmoittautuminen tapahtuu järjestävän seuran ohjeiden mukaisesti.
Käyttäjätunnukset: https://irma.suunnistusliitto.fi/irma/public/competitioncalendar/view
Kilpailulisenssi: https://www.suomisport.fi/
Seura maksaa pääsääntöisesti lasten osanottomaksut kansallisiin suunnistuskilpailuihin edellyttäen, että seuran jäsen- ja ryhmämaksu on maksettu. Rastiviikkojen osallistumisia, jälki-ilmoittautumisia tai osallistumisia kuntosuunnistustapahtumiin seura ei maksa. Myös silloin, jos lapsi jostain syystä ei osallistu kilpailuun, johon on ilmoittautunut, osallistumismaksu jää huoltajien maksettavaksi.